Wednesday, April 20, 2011

teruja

Jadi bila mana seorang ahli keluarga kita tak kisah la kakak mahu pun adik ingin melangkah ke alam lain, okay bukan alam barzakh mahu pun alam bunian, tidak sama sekali ya. Melangkah alam lain bermaksud ke alam yang lebih serius iaitu alam perkahwinan. Hmmmm siapa yang tak suka perkahwinan? To have the beloved one who always close to us and ada anak yang comel-comel, for a normal human being, I believe most people have these dreams kan? Dan ya bila salah seorang kakak saya telah memutuskan untuk mengadakan sebuah ikatan rasmi bersama kekasihnya maka kami semua turut merasa percikan gembira mereka berdua. Dalam erti kata lain, teruja. Dan tiba-tiba terasa masuk dalam mood lagu Bruno mars, marry you. Okay 3 2 1..
Don't say no, no, no, no, no
Just say yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
Amboi rasa macam i yang nak kahwin. Over tauu! HAHAH!

Lepas tu bila teman kan kakak tengok-tengok kain terus jadi macam teruja gila. Rasa macam jadi penyambut tetamu dekat kedai kain tu pun ada juga. Mahal bayaran kalau sambut pelanggan dengan tangan luas macam ni. LOL
Bukan saja saya, malah anak buah yang sepatutnya duduk di rumah sambil menonton astro ceria turut sama menyibukkan diri mengikut makcik-makciknya.. Lihat la muka dia, sungguh teruja dengan gigi terbuka.
Nawal jangan la berisi sangat okay? Lenguh tangan bila angkat lama-lama.

Biru ke pink? Ungu ke putih? Nak semua pls! Sebab semua pun cantik! Aaaaa pening!
Dan sementara kakak meneliti kain dengan lebih serius, saya dan kakak yang lain mengisi masa tersebut dengan berbagai aktiviti menarik. Inilah salah satu nyaa..
Sangat menarik ye aktiviti kami. Mencuba dan merasai selendang yang berat dengan sulam dan manik-manik. Letak atas kepala dan berangan depan cermin pun jadi laa..
Konon-konon macam arabic la. Konon-konon macam dalam filem ayat-ayat cinta la. Haihhs konon je laa..
Tengok kak ayu ni? Dah macam dia yang nak kahwin. Sekali pandang macam scene dalam filem hindustan la pulak..
Dah memang bosan setengah hari duduk dalam Jakel tu, ni lah yang jadi akhirnya. Jadi apa? Jadi pekerja Jakel.
Yang dekat belakang control cun, yang dekat depan tu masih dalam mood kahwin ke apa? Aku tertanya-tanya ni. Bukan main feeeel lagi! Mana satu entah yang nak kahwin, bingung!
Oh adikku, cukup la kakak-kakakmu saja yang gila. Sayang dapat 10A kalau awak ikut gaya mereka.
Kain-kain dekat Jakel semua pun cantik. Semua pun berwarna-warni.
Selendang dia pun semua lawa-lawa, sumpah tak tipu! Tapi harga pun boleh tahan mahaaaal, sumpah cakap benar!
Se-ayah :)
Ni la kakak saya yang bakal melangsungkan perkahwinan tuuuuu. Muka cool kan? Tapi dalam hati berbunga-bunga siapa tau. Okay okay simpan semuanya sampai tiba harinya. Tak sabar nak tengok wajahnya yang berseri-seri tu nanti! Hmm macam mana la bila awak dah tak ada nanti ya? Life wouldn’t be the same without youuuu aaaaaa. HAHA nevermind la! Barakallah to both of you okay! Amin!
Sungguh warna warni. Macam bergambar di belakang pelangi.
Okay lah, akhirnya battery sudah weak! Tenaga pun kurang, tak sanggup berdiri lagi. Tengok la, dua badan satu kerusi. Mampu?
Eleh eleh eleh.. okay eleh je mampu cakap sekarang ni. Sebab penat menaip ZzzZzz. Hehe bye!


Thursday, April 14, 2011

suatu ketika dahulu

Dulu masa zaman sekolah, saya orangnya sangat selekeh. Baju seragam sekolah yang berwarna putih suci akan bertukar hitam bernoda setiap kali pulang ke rumah. Dulu, telinga saya ni dah lali kena leter oleh kakak-kakak saya, mak saya pun sama tapi dia tak leter sangat sebab walau macam mana kotor pun baju saya, saya lah anak yang paling mendengar cakap masa tu. Macam mana penat pun keadaan saya, saya tak pernah tolak permintaan mak. Setiap barang kelengkapan seperti bawang, kicap dan gula yang dah habis di dapur, saya lah orang yang betanggungjawab akan membeli ke kedai. Kadang-kadang saya nak menangis sebab penat, tapi saya menangis dalam perjalanan ke kedai saja. Kenapa saya nangis? Sebab kadang-kadang saya dah sampai rumah beli kicap, mak saya suruh beli bawang besar pula. Jadi saya terpaksa berulang ke kedai semula. Dalam keadaan saya yang tengah ber-emosi tu, saya tersalah beli barang lagi. Rupanya saya beli bawang merah, padahal mak pesan bawang besar. Sekali lagi saya terpaksa berulang semula ke kedai. Masa tu saya selalu cakap dalam hati, saya ni tak pandai, tak rajin baca buku, sebab tu mak selalu suruh saya. Kakak saya izzah adalah seorang yang rajin menelaah pelajaran, 24 jam terperap dalam bilik baca buku, maka sebab tu la dia tak pernah kena suruh ke kedai. Bertuahnya dia.
Kalau pergi kedai beli sayur macam ni meletop kan?
Tapi walau macam mana penat pun keadaan, saya tak pernah mengeluh depan mak. Sebab mak kata mak suka suruh saya sebab mak sayang saya lepas tu mak kata nanti saya dapat pahala sebab bantu emak. Sebab tu la walaupun saya ni tak ada apa yang boleh dibanggakan sangat masa kecik-kecik dahulu, tapi saya jugak lah satu-satunya anak mak yang dimurahkan rezeki. Ke mana-mana saja saya ikut mak ke majlis kenduri ke, marhaban ke, barzanji ke, kawan-kawan mak suka bagi duit dekat saya. Bila balik rumah dah ada RM 30 - RM 50 dalam tangan. Saya tak mintak, tapi dorang yang bagi. Tapi itu memang style orang sabah suka bagi duit dekat anak orang. Kira masa zaman dulu-dulu saya terkenal di kalangan kawan-kawan mak. Oleh sebab tu saya rajin pergi majlis-majlis orang tua. Kawan mak, kawan saya juga.

Masa zaman sekolah rendah pula, saya ada satu geng. Iaitu mariam, nurleza dan ika. Kami berempat ni kawan baik. Mariam dan nurleza ni mempunyai saiz badan yang agak besar dari saya pada ketika itu. Maklumlah mungkin kerana faktor haid yang agak awal mungkin menyebabkan badan mereka agak mantap dari budak-budak lain. Nurleza pada ketika itu sangat awal melalui fasa bunga-bunga cinta. Dia dah ada boyfriend dan juga pada masa yang sama dah pandai tulis surat cinta. Terkebil-kebil mata bila baca surat cinta sebab pada ketika itu saya masih melalui fasa kanak-kanak riang. Tapi saya berlagak cool, siap jadi tukang penasihat nak tambah ayat apa dalam surat tu. Memang cool kepala hotak bila ingat balik! Selain itu saya juga rajin menemani nurleza ke public phone bawah tangga sekolah. Kebiasaannya kami akan escape 10 minit untuk subjek sains sebab cikgu tu tak garang. Agenda nya tak lain tak bukan bergayut dengan boyfriend lah. Saya pula sangat loser, syok sendiri rasa macam EE BESTNYA TEMANKAN KAWAN BERGAYUT DENGAN BOYFRIEND. TEMAN KAN PUN JADILAH, siap tambahkan syiling bila dekat screen public phone tu dah warning nak habis. Okay, loser kan? Ketawakan saya sekarang.

Mariam pula pada ketika itu sangat famous di kalangan budak-budak sekolah. Semua orang cuba mengurat dia. Ada yang kirim salam, bagi pen, ada yang kacau-kacau nakal padahal dalam hati suka dan pelbagai ragam lagi lah. Sebaliknya mariam pula tetap bertegas dengan pendirian tak nak ber-couple pada zaman sekolah yang masih mentah ni. Bagi mariam perkataan "couple" pada umur begitu sangat tak relevan. Jadi kesimpulannya pada ketika itu, lelaki-lelaki cuma mampu gigit jari kerana cinta monyet mereka ditolak mentah-mentah oleh beliau. HAHAHA kelakar! padan muka! Hey budak lelaki, kalau masa tu kamu tinggi dan kacak macam farid kamil aku rasa mariam tak tolak punya. Malangnya budak-budak lelaki masa tu bersaiz pendek dan berambut belah tepi. Tak cukup piawaian lah kiranya. Alahai..

Kawan saya yang seorang lagi ialah ika. Dia ni tomboy dan kaki gaduh. Kalau siapa-siapa cari pasal dengan dia, memang siaplah jawabnya. Paling best dia bukan gaduh dengan perempuan, tapi dia selalu bergaduh dengan lelaki. Dia ni tak pernah kenal erti takut. Pulas kolar baju orang, tolak budak ke lumpur, baling kerusi dengan budak kelas sebelah, eh nama kan lah apa benda ganas-ganas ni, semua dia buat. Tu lah rajin sangat tengok WWF, hambik kau dia praktis dekat sekolah. Saya ni pula tidak la samseng macam dia tapi sebagai kawan baik, saya terikut rentak dia sikit. Kalau dia gaduh, saya pun ikut gaduh. Heyy, jangan main-main ye kami pernah kena panggil dekat bilik guru sebab teruk sangat bergaduh dengan budak lelaki kelas 6C. Kawan saya yang dua orang lagi tu nurleza dengan mariam tak terlibat sama. Kan saya dah kata dorang datang haid awal sangat, maka fikiran pun matang la kan. Tapi yang kelakarnya ika ni dalam perangai tomboy dan kaki gaduh dia tu, rupanya ganas luar saja tapi dalam hati ada taman jugaaa. Ada hati dengan si Defry HAHAHA

Sebenarnya aku rinduuu dorang bertiga. Aku rindu tengok muka nurleza marah kalau aku cuba kotorkan baju dia atau kacau lipatan tudung dia. Aku rindu swiming dengan mariam pakai baju renang yang olololo comelnya cekcinya. Aku rindu jalan kaki balik sekolah agama dengan ika sambil nyanyi lagu sheila on 7 lepas tu pau 50 sen dari ustaz. Dan aku paling rindu bila kita satu geng bersatu hati bersama-sama membuli si Naim! HAHAHA naim aku harap betul kau baca entry ni. Kami minta maaf! Dulu kami memang jahat, tapi sekarang tidak lagi. Pls pls maafkan kami!

Dan perkataan pun tak mampu gambarkan betapa bersyukurnya aku pada tuhan bila dikurniakan kawan yang baik dan gila seperti mereka. Dan oh kalau di kira kami berkawan sejak kami berumur 10 tahun lagi. Maka pada tahun 2011 ni sudah masuk 11 tahun rupanya kami berkawan dan alhamdulillah kami masih sama-sama lagi walaupun jarak antara kami semua jauh-jauh belaka. Nurleza masih di Sabah dan masih dalam pengajian di Unitar, Mariam sekarang menyambung pelajaran di Gold Coast Australia dan Ika pula di Terengganu menyambung pelajaran dalam bidang Ussuludin di Universiti Darul Iman. Amboi tomboy jadi ustazah ye.


Dan sekarang baru la aku sedar rupanya aku dah besar. Okay salah, "kami" sudah besar!

Berkawan baik sejak berumur 10 tahun lagi.
Tak pernah aku bayangkan yang sehingga saat ini pun kami masih berhubung seperti biasa.
Dia jauh di aussie pun, tapi kau percaya tak kalau aku cakap, si mariam ni hari-hari call aku macam biasa. Kadang-kadang rancak sangat bercerita dalam telefon sehingga lebih 1 jam setengah. Kau ada macam tu?
Yang ni si nurleza. Duduk di sabah lagi. Tapi masih mencuba sedaya upaya call guna digi mak aku. Sebab kalau call number aku memang papa kedana la kan, punya la mahal Maxis ke Digi. Dan aku kalau banyak rezeki, kalau masyukkkk pasti ke sabah juga aku pulang! Dan ini pula kawan baik saya masa asasi. Zatul dan nisa. Dua-dua ni perempuan kesayangan saya dulu kini dan selamanya.
Nisa, ingat gambar ni? HAHAHA kelakar! Macam baru nak up kan kitewwww! Euww! Tapi sampai sekarang pun nisa masih jaga kita lagi. Bawa kita makan, hantar kita pulang. Tapi kita tak suka dia sebab dia selalu garang. Kak liza lagi lembut macam softlan. HeheDan makcik saya yang sorang ni pula macam biskut. Kejap ada kejap tak ada. Fine!

Dan sejak sambung degree, ini lah jantung hati saya. Syiqim, memey dan nasrul. Nasrul ialah hero kami bertiga!
Kami panggil dia ikim. Bunyi macam manjeww gituww! haha
Paling kanan sekali memey. Lecturer panggil dia artis. Sebab masuk kelas ada shades atas kepala. Haha kau mampu? *mata di atas tangan kat dada*



Dan anda pula bagaimana? Ada kawan baik? Baik tak dia?


Wednesday, April 6, 2011

Chic Pop!

Haaa akhirnya dapat mengemaskini blog. Naik semester baru tak sibuk mana pun la, tapi balik kelas petang, sampai rumah sambung pula tengok sinetron Kejora dan Bintang, lepas tu malam ingat nak blog, tak blog juga. Sebab apa? Sebab tersungkur awal ZzZZzzz..

Pertama sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada tuhan sebab tanpa izin-Nya tak mungkin saya dapat menarik nafas lega dengan hasil sambutan dan jualan untuk Chic Pop Street Market 7 pada hari sabtu lepas. Dan tanpa izin, jodoh dan takdir dari tuhan tak mungkin juga saya akan berjumpa dengan Suri Maria dan saling bekerjasama menjadi rakan kongsi pada hari tersebut. BIG BIG shout out to her! Dan yaaaaa.. terima kasih untuk semuaaaaaaa yang datang pada hari tu, yang membeli belah, yang ambil gambar, yang drop by and say hye and so on OMG you guys rock!!

Around 9 am dah sampai. Lepas tu naik turun tangga angkat barang. Punya la gigih sampai berpeluh tau, a lot of stuff to set up. Patut lepas ni kena ada hero la tolong-tolong. Tapi tak apa la. Ini juga membuktikan bahawa wanita mampu berdiri tanpa perlu mengemis bantuan lelaki. Betul tak? Tiba-tiba i macam jadi jurucakap Menteri Pembangunan Wanita. LOL! Dan ya ini hasilnya. *senyum*Our sparkly booth! Hehe siapa yang decorate booth kami? Kakak saya! Million thanks kakak!

Sekitar 10.30 pagi, semua dah selesai. Maka saya pun berdiri dengan gembira di hadapan booth tercinta. Senyum sampai telinga masa ni. Haha
Rasa macam nak terbang.
And so, the fun begins!
Alfah & leana. Thanks for coming! Antara yang terawal datang tau.
Si penjual sedang menjual.
Zaman-zaman high waist skirt duluu. Hehe selamat tinggal. Awak dah ada tuan baru.
Speechless !!
Wanie dan nanie. Mereka ni paling setia. Tak pernah mengecewakan, mesti datang punya!
Sakinah dan kakak Terharu ni! Saya jual barang, lepas tu dapat barang pula. I dapat hadiah tau dari sakinah. Thanks sooo much! *curi gambar ni dari FB. sorry:(Hye dora! Gambar ni saya curi dari facebook awak. Sila marah, sebab saya tak takut.
With Rafidah 3R yang super friendly and upbeat person. Oh dia pun law student rupanya.
Nadia Rustham. Selalu datang dengan syareena, tapi hari tu syareena tak ada. Tak apa, rumah kami dekat hari-hari boleh jumpa!
Aaaa si kecik skirt biru tu fara! Kawan lama terpisah! Dia baca blog ni, baru dia ingat si nurul tu kawan lama dia rupanya. HAHA kelakar! Masa sampai booth i siap segan suruh adik dia yang make sure ni nurul ke tak. OMG! COMELS GILA!
With Henryyyyy! Hensem? Tak dapaatt!
Eyda & Naddy. Wah pakai baju kurung sopan gituu! Kau mampu? Abang naddy kahwin hari tu, sempat lari pergi Chic Pop ye! Hehe comels!
With the moonlight dancing free, eh salah.. tu lagu dia. With Liyana Fizi. Cantik dan klasik wajahnya.
Bersama tulang belakang kami pada hari itu.
Terima kasih untuk tenaga anda yang tak dapat dinilai dengan harga. Yang angkat barang, Yang ambil gambar, yang set up and decorate booth, dan segala-galanya! Terima kasih!
Kak ayu dan kak izah. Penat bekerja setengah hari sambung datang Chic Pop! Refill air dekat wendy's salah satu tanggungjawab mereka. HAHA! Habis Chic Pop sambung dekat Murni ss2. Apa lagi, Makannn!
Siap ada payung, tanglung segala.

So first of all, we would like to deliver a big THANK YOU , HUGS, LOVES and MMUAAH to all of you who dropped by to our booth! We would not have made any milestones without your support. Thanks and Mucho Gracias!






Cuma ini yang sempat i upload dulu memandangkan waktu yang ada tidak begitu mengizinkan untuk terus melekat di depan skrin. Kepada semua, boleh bagi link so nanti i boleh tengok gambar kita pada hari tu okay!
Gambar dari polaroid jiha! My beloved partner, Suri Maria. Uinaa orang sabah bah ni! Bangga aku! Mahal na mahal kita. Naa ndak sabah kau jo kalau ndak pandai speaking philipin. Na suntuk na magat na kita. Ha yang ni speaking pilaks. Orang kk sabah jak faham tu kali. HAHAHA aramaiti!
Apa entah yang aku cakap dekat atas tu, aku sendiri was-was.
Insyaallah, kalau ada rezeki kami akan buat lagi okay? Semua tu dengan izin tuhan.
Tak cukup dengan baju yang saya dah jual, baju yang tengah pakai pun orang suruh jual. Eh habis saya nak pakai apa? HAHA memandangkan demand tinggi, mungkin boleh difikirkan ya untuk jual baju tersebut! Bila? Belum pasti lagi.

Sebelum terlupa hari tu crew Tongue in Chic ada ambil gambar, ingatkan untuk suka-suka tapi rupanya untuk "Style Shot Contest". Dan saya berpeluang untuk menang kalau awak semua bermurah hati menolong. Kalau nak tengok gambar tu mula-mula sekali kena online Facebook lepas tu Click --> Tounge In Chic Facebook Page dan tekan button "Like". Lepas tu Click --> nurul dan jangan lupa tekan button "Like" ya. Button "like" sangat penting. You like, i like! hehe voting period ends Friday, 8th April 2011, 6pm.


Mudah kan? Yeaay! Thanks semua!