Monday, November 29, 2010

Ahad? Isnin? Haih.

Pagi-pagi lagi kakak i dah kejutkan dari tidur yang nyenyak di atas sebuah tilam yang empuk. Hari ini ada majlis kahwin dekat area jalan parlimen. Wajib ikut! Eeee sabar je laaaa. Sampai kl singgah kampung baru ambil kak ayu angelina jolie.
Dah sampai tempat orang kahwin.
Amboi baca doa ke gosip?
Ha yang ni la part paling best bila pergi majlis kahwin. Makan nasi minyak gituu..
Oh oh ni bukan majlis kahwin. Orang kahwin dah habis, pengantin pun dah selamat pergi bulan madu. Lepas majlis, masa dah nak balik ter-lalu rumah lama atas bukit. Apa lagi, teruslahhh..
Alahai tiga dara pingitan..
joyah-timah-bedah
Rumah ni klasik betul tapi macam berhantu pun ada. Amboi mulut tak sayanggg!
Eh serius betul muka lepas balik rumah hantu.
Okay, ini pertama kali pergi pavilion dengan berkebaya jadah segala, hari ahad pulak tu. Ingat dekat pavilion tu ada kenduri ke apa.
Mana baju kurung pahang tadi? Mana baju kebaya nyonya tadi? Mana kain songket tadi? Mana? Mana?
Secara tiba-tiba kami telah bertukar. Semuanya terjadi sekelip mata. Okay tipuu. Eee kakak saya sweet lah. Dia yang belikan polka dot harem trousers tuuuu. Terharu la! Peace!
Alaah comel! Sempat lagi kak ayu senyum dekat belakang. Suka betul gambar yang ni!
Ini lah kalau perempuan..
Amboi bukan main!
Okay dah puas berjalan sampai kaki ni rasa nipis semacam. I suka hari ahad, tapi lepas hari ahad? Sumpah rasa macam ALAMAK ESOK KELAS PAGI, MALAM NI KENA TIDUR AWAL SEBAB ESOK WAJIB BANGUN AWAL! Okay sabar.


Thursday, November 25, 2010

Tunangan Orang

Dulu ke mana-mana pun kaki kami merayau, mesti ada kau. Dalam ramai-ramai perempuan kau sorang je lah lelaki. Tapi kau peduli ape kan? Ada aku kesah? Oh ayat ni! Kau yang punya. HAHAHA Kalau ingat balik dulu-dulu macam kelakar. Nak cerita pun bikin maluuuu. Pernah satu kali aku ajak kau pergi ke area jalan maharajalela, apa nama tempat tu tak payanh cakap la. sebab HAHAHA aku rasa kelakar. Aku pergi dengan kawan aku, tapi kalau ada lelaki selamat sikit. Jadi aku ajak kau. Walaupun hari dah petang, kau datang. Terharu betul nampak kelibat seorang abang. Tapi tu cerita 2,3 tahun yang lepas.

Sekarang ni kita cerita pasal sekarang. Rupanya cepat betul masa berlalu. Tiba-tiba dah jadi tunangan orang. Amboi amboi.. Dapat orang terengganu pulak tu. Amboi amboi. Muka putih melepak pulak tu. Amboi amboi. Lepas ni kau cakap AKU NAK MAKANG IKANG dah. Lepas tu dah tak boleh panggi anis youuu youuu lagi. Kena sebut MUNG MUNG dah. Amboi ganu kiteeee..
Wah berseri-seri wajah tunangan orang ni. Tahniah tahniah! Ikatan rasmi menuju ke ikatan yang sah. Aminnnn.
Sekali pandang ingat majlis kahwin. Nasib tok kadi tak datang.
kami sekarang berada di marang, terengganu. Sukaaa betul suasana kampung di terengganu ni. Cantik dan semulajadi.
Ini adalah muka orang yang tak cukup rehat selepas melalui perjalanan lebih 8 jam. Tapi yang penting semua sempat bagi pose jugak. Sakit badan ni mak aih tuhan saja yang tahu. Tapi sampai sana semua okay, yang penting selamat sampai dan majlis pun berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.
Saya dan kak ayu yang juga angelina jolie saya. Dan seperti biasa, ini antara gambar kegemaran saya sepanjang berada di terengganu.
Pondok usang.
Suka betul gambar waktu berjalan ni. Siap entah yang ambil, sory tak dapat bagi credit :)

Ini di pantai apa entah, namanya tak ingat. Tapi memang cantik gilaaaa. Duduk petang-petang sambil makan keropok lekor memang layannn.
Ini adalah ekspresi tanda gembira saya sepanjang berana di na na na na na ganu kiteee..
2 hari memang tak cukup nak redah terengganu ni. Would love to visit again. Insyaallah. Tapi kena naik ferrari la dulu supaya cepat sampai. Amboi demand nya akuuu.


Thursday, November 18, 2010

Barakallah

Ceh ceh tajuk nak maher zain je kan. Okay bersempena hari yang mulia ni saya ingin mengucapkan selamat hari raya adil adha kepada kawan-kawan yang jauh mahu pun dekat dan juga tak lupa to all my muslim readers, have a joyous eid and celebration. May Allah bless us all. Amin

Dan raya haji saya biasa saja. Pagi-pagi bersiap dan makan masakan emak saya yang paling sedap di dunia. Tak rasa sangat pun sambutan raya haji memandangkan kawasan seksyen 7 ni macam tak ada apa yang berlaku. Semua kelihatan suam-suam kuku sahaja. Next station seperti biasa ke tempat ayah saudara saya di telok gadong, klang.

Dan ini pula sedikit hasil tangan dari fadhli yunus pada petang kemarin.




Oh satu lagi kalau nak tanya apa-apa sekarang di sini ya? Jangan malu-malu.
Ask me anything

***********
and and here’s my new look on lookbook!

Tuesday, November 16, 2010

rupanya saya dah dua puluh!

12 november 2010, genaplah usia saya hari ini 20 tahun. Saya ulangi ye, DUA PULUH TAHUN. Ada puluh tu kena sebut betul-betul. Dah besar rupanya saya. Cuma fizikal belum besar lagi. Masih pendek dan sekali imbas kelihatan seperti budak yang berusia 15 - 16 tahun. Tapi tidak mengapa, saya tetap bersyukur dengan apa yang ada serta kurniaan-NYA. Saya masih ingat abang mail pernah cakap KAU NI NANTI SUDAH UMUR 30 PUN MASIH BEGINI JUGAK, MUDA. JANGAN RISAU. Haih berbunga betul hati bila dengar. hehe haha hikhik *bermacam jenis ketawa sebab senang hati*

Okay bercerita tentang hari lahir saya, tahun ini saya rasa ia agak meriah dari sambutan krismas. Kerana apa? Kerana sambutannya diadakan sebanyak 3 kali di pelbagai tempat. Wahh melampau betul. Menangis artis-artis sebab tak dapat sambut birthday sampai 3 kali. Amboi over youu! Mula-mula sekali di kota kinabalu, dua hari sebelum tarikh sebenar yang juga hari terakhir keberadaan saya di sana. Terima kasih mariam, nurleza, sharmila, ida & sham yang pandai madah berhelah pergi toilet la, tak boleh lalu sana la, keluar sebab ada call la dan bermacam-macam teknik lakonan yang mereka gunakan sehinggalah ia berakhir dengan sebuah lagu happy birthday dengan sebuah kek dan lilin yang dipapah mariam. Hati ni, tuhan saja la yang tahu. Gembira, terharu, sedih, semua bercampur baur. Okay okay, jangan sedih lagi. Mariam datang KL bulan depan. Yeaah!

Dan yang ni pula sambutan hari lahir saya semasa di melaka.
Hari tu temankan kakak ada urusan ke Melaka.
Sambil tu jalan-jalan dengan jantung pisang jugaaa. Eh tutup muka sebab rambut baru. Hensem baa..

Dan sambil makan-makan jugaaa..
Dan sambil bergaya jugaa..
Dan sambil posing jugaa..
Dan inilah akhirnyaa..Sebab masa nak balik shah alam dah nak hampir pukul 12, maka waktu itu tepatlah sudah 12 november 2010 bersamaan umur saya yang sudah pun genap 20 tahun. Dalam keadaan di simbah tepung pun masih sempat menjawab telefon dari kawan-kawan yang amat disayangi. Muaaahh!Hadoihh. Habis tudung habis baju, habis kain, habis muka. Oh tak apa, sekurang-kurangnya putih juga saya malam itu. Selamat tinggal Fair & Lovely! Eh eh bagi up sikit. Selamat tinggal Garnier.


Dan yang ini pula ada sedikit jamuan makan di rumah untuk sahabat handai sekalian. Jangan hairan jika melihat kepingan gambar di bawah ni tak habis-habis merah hitam kerana ia adalah warna tema malam itu. Okay, semua adalah budak emo. Hahaha
Kek juga emo. Dan malam tu saya juga sedikit emo sebab tak dapat merasa walau secalit. Dok sebok bagi orang makan sampai terlupa untuk diri sendiri. Tapi tak apa, menggembirakan hati orang lain adalah diutamakan.
Merah betul, kalah ramlah ram melaram. Tengok, yang dekat belakang tu dah muncul. Kembar syiqim. Seram betul.
Semua yang diatas ini pun bijak menipu juga. Ada pergi pangkor la, nenek ada dekat rumah la, tak ada kawan nak pergi la, tiba-tiba semua dah selamat terpacak depan pintu rumah. Ee comel betul!
Jejaka bukan idaman malaya. Haha
Haru biru seperti di pasar malam waktu ini.
Okay, ini memang kegemaran mereka bertiga.
SAY CHEEEESE tak ada. Sebab semua senyum tutup mulut. Jadi semua buat SAY EMMMM.
Azmy di tengah. Wah senyum besar nampak. Maklumlah jumaat ni dah nak bertunang. Selamat ya!
Kak ayu malam tu jadi BFF kepada dua lelaki yang wayar di kepalanya mengalami kerosakan. Sewel punya orang. Hahaha
Buah tangan untuk tetamu. Semua ni hasil tangan kakak saya sendiri. Cantikkan?
Terima kaseh semuaaaaa. Yogesh pun datang. Terharuuu. Masa deepavali hari tu kalau saya ada dekat sini saya mesti dah datang rumah kau, boleh makan ladu. Okay, kalau macam tu tunggu tahun depan punya deepavali la ye.
Shareena idaman semua jejaka. Geram betul. Comel kan dia? Hehe kawan kakak saya dan senior masa sekolah di bukit kuda klang dulu.
Selamat ulang tahun yang ke 20 buat diri saya. Sudah 20 tahun hidup dan syukur masih diberi kesempatan untuk bernafas lagi seperti hari-hari kemarin. Alhamdulillah! All praises be to Allah. Dan kepada emak saya juga. Without you, there would be no "me". Terima kasih kerana melahirkan saya, menjaga saya dan menyayangi saya sepenuhnya. Terima kasih kerana menjadi emak yang terbaik untuk anaknya. Apa jua yang datang, emak saya tetap kuat. She's amazingly strong. Semoga Allah merahmatinya selalu. You’re the greatest mom, and I love you so. *emak cium dahi dan pergi, ada jemputan katanya. Jadi, malam itu emak tiada. Okay cukup untuk kali ini ya. Sampai sini dahulu cerita ulang tahun saya. Tua sudah.